dilluns, 20 de setembre del 2010

Jordi Joly, el proper convidat ja ens avança dades.

Aquest divendres 24, com ja sabeu el convidat al Sopars & Tertúlies és en Jordi Joly, un home amb idees molt clares sobre l’economia local, nacional i internacional. En el seu càrrec com a tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda ha sabut demostrar que hi ha altres formes de fer economia en les administracions públiques.
Us recordo el llibre La política que ve del que és autor, amb en Lluís Recoder, ja que desvetlla moltes claus per fer els canvis que l’administració pública ha de fer per millorar la gestió dels recursos que administra.
Com a dada important us deixo la nota de premsa que es va fer a ran de la seva presència davant els mitjans comentant aquests afers.
Jordi Joly: “limitar la capacitat d’endeutament dels ajuntaments suposa una aturada de les inversions municipals”

El tinent d’alcalde d’Economia ha criticat el darrer anunci de la Ministra d’Economia, Elena Salgado, segons el qual es prohibirà demanar crèdit a aquells ajuntaments que tinguin un deute superior al 75% del seu pressupost. “Gràcies a l’endeutament es poden dur a terme inversions, molt necessàries pel creixement del país. Si talles les inversions, compromets el creixement econòmic del futur”, ha dit Joly.

Joly ha avançat que aquesta mesura no afectarà l’Ajuntament de Sant Cugat, que en el darrer exercici té un deute del 64% respecte els ingressos consolidats del seu pressupost.

Segons Jordi Joly, “anuncis com el de la limitació de l’endeutament dels ajuntaments semblen fets només per despistar. Els ajuntaments tenen poca culpa del dèficit galopant de les finances de l’Estat. Aquí qui no fa els deures és l’Estat”. En aquest sentit, ha recordat que l’administració central acumula el 76% del deute total de l’Estat, mentre que el deute dels ens locals només representa el 5%. A més, ha afegit que el dèficit dels ens locals suposa el 0’5 del PIB de l’Estat, mentre que el de l’administració central suposa un 9’4%.

El tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Joly, ha ofert aquesta tarda una roda de premsa per valorar el darrer anunci de la Ministra d’Economia, Elena Salgado, en referència a l’endeutament dels ajuntaments. Joly ha criticat que l’Estat prohibeixi demanar crèdit a aquells ajuntaments que tinguin un deute superior al 75% del seu pressupost, ja que “gràcies a l’endeutament municipal es poden dur a terme inversions, molt necessàries pel creixement del país. Si talles les inversions, compromets el creixement econòmic del futur”.

En aquest sentit, Joly ha afegit que la xifra d’endeutament d’un ajuntament “no reflecteix necessàriament la seva situació econòmica. El que determina els comptes d’un ajuntament és la seva capacitat d’ingressos i la seva despesa”. Per aquest motiu, segons Joly, “la limitació d’endeutament per a un ajuntament no té gaire sentit si el que es busca és saber quines administracions locals tenen problemes econòmics”.

Joly ha avançat que la mesura anunciada pel Ministeri d’Economia no afectarà l’Ajuntament de Sant Cugat, ja que en el darrer exercici (any 2009) el seu deute suposava el 64% dels ingressos consolidats del pressupost municipal.

Tot i això, Joly ha remarcat que “aquesta mesura només permet endeutar-se, als ajuntaments que estiguin per sota del ràtio del 75%, per fer inversions plurianuals ja pressupostades i per aquelles inversions que tenen cofinançament amb tercers. Això vol dir que segueix estant vetat el crèdit a les noves inversions per a tots, independentment del nivell de deute”.

Una vegada fet aquesta explicació, el tinent d’alcalde d’Economia ha afirmat que “anuncis com el de la limitació de l’endeutament dels ajuntaments semblen fets només per despistar. Els ajuntaments tenen poca culpa del dèficit galopant de les finances de l’Estat. Aquí qui no fa els deures és l’Estat”.

En aquest sentit, Joly ha recordat que l’administració central acumula el 76% del deute total de l’Estat, mentre que el deute dels ens locals només representa el 5%. A més, ha afegit que el dèficit dels ens locals suposa el 0’5 del PIB de l’Estat, mentre que el de l’administració central suposa un 9’4%.

“El govern central”, ha reblat Joly, ”ha perdut el nord i el sentit comú en les seves finances. El dèficit de l’Estat no només s’ha d’eixugar retallant les inversions”. Futurs pressupostos de l’Ajuntament

D’altra banda, Jordi Joly ha aprofitat per avançar que l’Ajuntament “serà capaç de reequilibrar el seu proper pressupost i ajustar-lo plenament a l’actual situació econòmica. No podem oblidar que, per exemple, en el darrer any la recaptació municipal per llicències d’obres ha baixat 13 milions d’euros”. Joly ha destacat que l’Ajuntament continuarà sense tenir dèficit i que “totes les inversions previstes es continuaran duent a terme”.

Us espero divendres. Serà un sopar un tant diferent ja que parlarem de diners i això genera expectatives i dubtes sobre el nostre futur i els dels nostres més propers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada